Dansk Samling | Etiket-forklaring | Samlerøl prisliste | Øllink |
Faq | Forsiden | ||
Ølsmagning | Nyheder | Leksion om øl |
Spørgsmål om øl
Som ølsamler er der mange sjove stunder, men der er også risiko for at interessen vokser én hen over hovedet.
Her er et par af mine erfaringer og et par henvisninger samt gode råd - mest henvendt til nye ølsamlere.
Jeg vil samle på øl, hvad gør jeg ?
Hvad skal jeg samle på ?
Hvor finder jeg de forskellige øl ?
Findes der andre med samme interesse ?
Min samling fylder for meget, hvad gør jeg ?
Hvor finder jeg oplysninger om mine øl ?
Hvilke øl findes der ?
Andre spørgsmål om øl
Både ja og nej. Det kommer an på flere ting. De fleste øl kan sagtens holde sig ud over holdbarhedsdatoen. De vil dog på et eller andet tidspunkt begynde at ændre smag. Nogle til det bedre og andre taber kvaliteten.
Stout og stærkere øl kan normalt holde sig i lang tid, og flere af bryggerierne er også begyndt at udvide holdbarhedsdatoen med flere år.
Pilsner ændre smag efter noget tid (det kan tage nogle år). Smagen bliver mere sherry-agtig. Den kan sagtens drikkes, og nogle mennesker sætter pris på den nye smag.
Hvidtøl kan trods deres lave alkoholindhold godt holde sig i flere år. Det forholdsvis høje sukkerindhold gavner øllen på lang sigt.
Trappistøl kan som deres holdbarhedsdato siger holde sig i mange år, og nogle af dem vinder ved lagring i et par år eller tre. Også den slags øl opnår sherry-agtig smag med årene. Derfor er det en smagssag, hvor længe man skal lade dem lagre.
Flere af de mindre bryggerier undgår at pastaurisere deres øl for at bevare den oprindelige smag. Men resultatet bliver ofte, at de øl ikke kan holde sig ret længe. Hvis bryggeriet har et problem med renlighed, falsk luft eller andet. Det gælder f.eks. for det nordtyske bryggeri Rieklinger, danske Løkken Bryghus, det nu lukkede Baggårdsbryggeriet og flere andre.
Jeg vil samle på øl, hvad gør jeg ? Til toppen
Det nemmeste er at besøg det nærmeste supermarked. De har normalt et fornuftigt udvalg. Men det kan virke lidt tamt.
Der er også mulighed for at orientere sine venner og bekendte om, at de meget gerne må tænke på en, når de er rundt i landet eller verden. Det kan sommetider give positive resultater.
Vokser interessen og bliver det interessant med mere specielle øl, så kan det være en god idé at kontakte en af landets mange ølsamlerforeninger, adresserne ses andet steds på siden.
Vil man gerne lægge hårdt ud, så kig i Den Blå Avis eller lignende steder, her er somme tider ølsamlinger til salg.
Hvad skal jeg samle på ? Til toppen
Der er mange muligheder. I starten er det letteste at sige, jeg samler på alle de øl jeg kan komme i nærheden af. Men det kan hurtigt give pladsproblemer. Det sjoveste for de fleste er dog, at være åben for alle input. Derfor er mit råd. Begynd forholdsvis bredt, men beslut snart en strategi for, hvordan du vil begrænse dig.
Hvor finder jeg de forskellige øl ? Til toppen
I dag er mange af de ældre danske bryggerier næsten landsdækkende, så hvis det er dansk øl du vil samle på, så besøg forskellige købmænd og supermarkeder. På den måde kommer du langt.
Dog er der enkelte bryggerier som ikke forsøger at være landsdækkende. Det gælder især de mange nye små bryggerier. De bedste af deres øl kan findes hos specielle øl- eller vinhandlere. Ellers er det bedste råd, at rejse hen hvor øllen findes. Er man medlem af en ølsamlerforening kan det ofte lade sig gøre, at få andre til at skaffe sig de nødvendige øl.
Findes der andre med samme interesse ? Til toppen
Ja, i Danmark er der mellem 100 og 200 samlere, som mødes i forskellige foreninger. Dertil kommer et anseligt antal, som blot har samlet nogle øl, og ikke opsøger ligesindede.
De danske samlere kan findes i følgende foreninger:
Danske Ølsamlere. De mødes ca. otte gange om året. Møderne ligger både på Fyn og Jylland. På møderne laves der auktion over forskellige øl.
Foreningen har egen hjemmside www.dkbeer.dkForeningen kan kontaktes via Jan Jacobsen tlf. 27 14 47 95 , e-mail formand@dkbeer.dk
Samlerringen i Hvidovre. De mødes tredje lørdag i måneden på Dansborgskolen, Sollentuna Allé 6s, Hvidovre.
Foreningen er naturligvis koncenteret omkring Hvidovre og København.
Foreningen kan kontaktes via Svend Mikkelsen, Enevangen 61, Allerød, tlf. 48 17 00 57. www.samlerringen.dk/
SBS - Skandinavisk Bryggerisouvenir Samlerforening
Landsdækkende samlerforening for alt omkring bryggerier og øl.
Foreningen kan kontaktes via Michael Tullberg, Østervej 30, 2750 Ballerup, tlf. 44 64 60 23
Foreningen kan besøges på www.scanbrew.dk.
Landsforeningen Skandia
En forening der ikke kun omfatter ølsamlere, men dækker mange samlerområder. Foreningen kan kontaktes via formand Henning Madsen. Tlf. 86 81 46 47.
www.skandia43.dk
Min samling fylder for meget, hvad gør jeg ? Til toppen
En almindelig dansk ølflaske fylder 6,5 cm i diameter, det betyder, at 100 flasker kræver 6,5 meter hyldeplads for at kunne ses. Med mindre man har et stort hus eller ledige rum, så kan manglende plads hurtigt blive et problem.
Erkender man hurtigt sit pladsproblem, så er der grund til i god tid at lære begrænsningens svære kunst.
Blandt de mange begrænsninger erfarne samlere benytter kan nævnes:
- Udvælg et eller flere bryggerier og hold dig til dem.
- Udvælg en eller flere typer øl (guldøl, pilsner, hvidtøl, specialøl, firmaøl, øl med et specielt tema, jubilæumsøl m.v.)
- Vælg mellem øl på flaske eller på dåse.
- Udvælg landområder, lande eller egne.
- Minimer antallet af variationer af den samme øl. Hav kun en hver slags øl, eller forlang et minimum af ændring, før du stiller to af samme type øl på hylden.
Mange vælger kun at samle på etiketterne. De fylder mindre og er lettere at opbevare. Bevares ja, men gemt væk i mapper bliver de heller ikke set så ofte. De skal tages frem lige som frimærker.
Naturligvis får man lejlighed til at smage øllen, hvis man blot skal bruge etiketten, men det kan man alligevel. Man skal blot købe en til at gemme og en til at smage. Og glem ikke det sidste, fordi hvad er en øl man ikke har smagt?
Hvor finder jeg oplysninger om mine øl ? Til toppen
Det er et vanskeligt spørgsmål. Mig bekendt findes der ingen, der har lavet et kompelt register over øl, eller blot over danske øl. De fleste danske bryggerier orienterer om deres nuværende øl på deres Internetsider.
På disse sider arbejder jeg på at give informationer om forskellige øl, men det vil aldrig lykkes mig, at lave et komplet register - tror jeg.
Under min ølsamling giver jeg af og til oplysninger om den enkelte øls historie. Der til kommer, at samlerøl-prislisten giver et godt overblik over mangfoldigheden af danske øl.
Hvilke øl findes der ? Til toppen
Det er ikke til at svare på, fordi der laves hele tiden nye øl. I Danmark er der gennem tiden udsendt flere tusinde forskellige øl, og som samler kan den samme øl i to variationer udgøre to forskellige øl. Samlerøl-prislisten giver et indblik i, hvor svært det er at fastsætte, hvor mange øl der findes. Fordi her fremgår det, hvor mange forskellige variationer der kan være af den samme øl. Se f.eks. Carlsberg Beer.
Verdens største ølsamling findes i dag på Carlsberg, her har Leif Sonne samlet over 16.000 forskellige øl fra hele verden. Men han er langt fra færdig.
Andre spørgsmål om øl Til toppen
Hvis du stadig ikke har fået svar på dit spørgsmål, så prøv at sende mig en e-mail. Hvis jeg kan svare, så vil jeg gøre det. Hvis jeg kan henvise til en anden som muligvis kan svare, så sender jeg henvisningen.