LoveOl_mini.gif (1020 bytes)

Dansk Samling Etiket-forklaring Samlerøl prisliste Øllink

Samling hele verden

Faq Mail Forsiden
Ølsmagning Nyheder Leksikon om øl  

Nyheder om øl og bryggerier
Hvis du kender en nyhed om øl eller bryggerier - mail den til mig, så vil jeg sætte den på.
Mail til webmaster
   
   

22. februar 2021

Verdens ældste industribrygger fundet i Ægypten

Engelske og amerikanske arkæologer har fundet et storskala bryggeri i Ægypten. Det vurderers at være verdens ældste industribryggeri. Det skriver Princeston University i en pressemeddelelse.

Bryggeriet anslåes at være fra cirka 3000 før kristus, altså cirka 5000 år gammelt. Det er fundet i byen Abydos.

Det anslås at der kunne brygges cirka 22.000 liter pr. batch. Bryggeriet bestod af otte seperate installationer, bygget parallelt. Hver installation var cirka 20 meter lang, 2,5 meter bred og 40 cm dyb. Hver installation bestod af cirka 40 store keramiske kar arrangeret i to rækker.

De 22.000 liter ville, baseret på gamle egyptiske tal for den mængde øl, der leveres dagligt til arbejdere på statslige projekter som en del af deres lønninger, blive til en dags ølration til mere end 8.800 mennesker.


23. januar 2021

Achelse Kluis mister Trappist-status

Det belgiske trappistkloster Achelse Kluis har mistet retten til at sælge øl med det eftertragtede Authentic Trappist-logo.

Årsagen er, at de sidste brødre er flyttet ud af klosteret. Det betyder, at øllet ikke længere kan brygges under opsyn af munke.

Øl fra Achelse Kluis kan stadig findes på markedet. Det brygges nu under opsyn af Westmalle Trappist-bryggeriet.


21. januar 2020

100 nye danske bryggerier på ti år

Aldrig i nyere tid har der været så mange bryggerier i Danmark. Ved årsskiftet var der 216. Det er ti flere end sidste år og præcis 100 flere end ved indgangen til år 2010, fremgår det af en analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen.
Innovative danske øl-folk har fortsat mod på at åbne nye bryggerier. Ved årtusindeskiftet var der kun 12 danske bryggerivirksomheder, men siden 2003 har antallet af bryggerier udviklet sig eksplosivt – lige bortset fra årene med finanskrisen. Og i løbet af 2019 har optimistiske bryggere sat varme under kedlerne i ti nye bryggerier netto, så det samlede antal aktive danske bryggerier nu er oppe på 216.
Dermed er Danmark et af de europæiske lande med flest bryggerier pr. indbygger.
- Danskerne er nysgerrige på øl. De vil gerne smage nye øl, og de kaster sig gerne over bryg fra nye bryggerier. Samtidig er der fortsat mange bryggere landet over, som har lysten, viljen og modet til at tage skridtet fra at være hjemmebryggere til at sælge deres øl kommercielt, siger Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen.
I alt kunne forbrugerne vælge øl fra 22 nye bryggerier i 2019. Syv af dem var såkaldte kontraktbryggerier, der får brygget deres øl på andre bryggeriers anlæg. Men to af dem overgår allerede i år til at være egentlige bryggerier – Fredericia Brewpub og Sæby Bryghus.
Ved årsskiftet var der 178 bryggerier med eget udstyr og 38 kontraktbryggerier, som dermed udgjorde 17,6% af alle bryggerier ved årsskiftet. Til sammenligning var andelen 33% i 2013.
Blandt de nye bryggerier er det medarbejderejede Slowburn Brewing Co-op i Hvidovre, Science Brew, der er udsprunget fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og den københavnske brewpub Broaden & Build, som er åbnet af amerikaneren Matt Orlando – manden bag Amass Restaurant og med Noma-fortid. Blandt de mindste nye bryggerier er Mandø Kro, der er begyndt at brygge øl.
Ni bryggerilukninger blev det til sidste år. Langt de fleste valgte selv at lukke, mens kun ét aktivt bryggeri gik konkurs – Orø Bryghus. Desuden blev tre bryggerier inaktive.
Der er flere nye bryggerier på vej. Blandt de mest konkrete planer, Beerticker har kendskab til, er Caleidoskope Brewing Company, Fjerritslev Bryggeri, Mørts Håndbryg, Vocatus, Olsens Bryghus, Ølmejeriet, Bryggeriet Dahl-Henderson, Egholm Bryghus og Omø Bryghus. Desuden får Ebeltoft Gaardbryggeri endnu et bryggeri i form af en brewpub i det nye kulturcenter Maltfabrikken i Ebeltoft.
- Rigtigt mange af de nye bryggerier åbner i små lokalsamfund, hvor de skaber arbejdspladser og bliver samlingssteder, siger Niels Hald.
---
Definitionen på bryggerier og kontraktbryggerier er, at de både skal have en aktiv cvrregistrering
samt en fødevaregodkendelse. De anses for åbne fra første dag, deres øl er frit
kommercielt tilgængeligt. Opgørelsen gælder bryggerivirksomheder – selvom f.eks. Royal
Unibrew brygger mere end ét sted, tæller det kun som ét bryggeri. Hovedvirksomheden i
kontraktbryggerier skal være øl-relateret.


28. november 2019

Kasper Nielsen (TH) afløser Hans Jørgen Poulsen (tv). I midten Mikkel Bay

Thisted Bryghus indvier nyt bryghus med folkefest

Når Thisted Bryghus lørdag 7. december slår dørene op for deres nye bryghus, sker det med en folkefest, hvor alle er inviterede.

- Det er en milepæl i vores historie, og tidsplanen har holdt. Vi er allerede i gang med at lave prøvebryg på det nye anlæg. Der kommer selvfølgeligt til at gå lidt tid før, vi brygmæssigt er helt på plads, men det er også efter planen, siger adm. dir. Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Næsten fordobler produktionen

Med en investering på godt 30 mio. kroner, ønsker Thisted Bryghus at fremtidssikre bryghuset.

- Med det nye bryganlæg kan vi fordoble kapaciteten, samtidig med at vi bliver mere strømlinet og får en meget mere ensartet kvalitet. Vi kommer samtidigt til at bruge mindre energi, hvilket er godt for det grønne regnskab, påpeger Aage Svenningsen.

- Vi har et fantastisk samarbejde med Gyrupgård i Thy, der leverer malt til os, ligesom vi sammen udvikler nye produkter baseret på de kornarter, de fremavler, samt sammen bygger bro mellem vores prisvindende øl og deres prisvindende Thy Whisky, siger Aage Svenningsen.

- Vi har valgt at holde én samlet indvielse og invitere til folkefest med øl og pølser selvfølgeligt fra Thy, siger Aage Svenningsen.

Indvielsen af det nye bryggeri på Thisted Bryghus finder sted lørdag den 7. december 2019 kl. 10.00-15.00.


5. november 2019

Viborg Bryghus skifter direktør

Kasper Nielsen (TH) afløser Hans Jørgen Poulsen (tv). I midten Mikkel Bay

Viborg Bryghus har ansat Kasper Nielsen som ny direktør.

Kasper Nielsen er Viborggenser. Han har et stort hjerte for bryggeriet og byen. Han har tidligere været frivillig på bryggeriet og været i bestyrelsen.

Kasper Nielsen afløser Hans Jørgen Poulsen der allerede i foråret 2019 bedte bestyrelsen finde en afløser. Hans Jørgen Poulsen har været direktør i 12 år.

- Jeg glæder mig til starte samarbejdet. Vi har fået kontrol og god styring på Viborg Bryghus, og der sker så meget positivt - og det skal have et boost, siger bestyrelsesformand Mikkel Bay.


18. september 2019

Trolden flytter i nye lokaler

Trolden Bryghus & Destilleri i Kolding flytter efter næsten 15 år i gamle fabrikslokaler til nybyggeri indeholdende både bryghus og whiskydestilleri.

- Vi tror på en stor fremtid for dansk whisky, siger indehaver Michael Svendsen.

- Efter superflotte anmeldelser fra førende whiskyskribenter, der beskriver vores single malt whisky NIMBUS som noget af det bedste, de er stødt på, kan vi kun være optimistiske, fortsætter han.

Det nye whiskydestilleri og bryghus bliver en videreudvikling af den eksisterende produktion, der indtil nu har stået for mikroøl og small-batch spiritus. Når de 972 kvadratmeter står færdige i starten af april 2020 vil gæsterne kunne glæde sig over en endnu mere besøgsvenlig oplevelse med kig til de flotte kobberkedler fra gaden, specialbygget whiskylager, større ølstue og meget mere.


25. april 2016

Dansk bryggeriudstyr bag verdensberømt mexicansk øl

Når øl-elskere fremover skænker en kold mexicansk Corona op i glasset, så er der sandsynlighed for, at øllen er brygget på dansk bryggeriudstyr i det latinamerikanske land.

Et nyt gigantisk bryggeri i Mexico er fra årsskiftet klar til at brygge Corona-øl – et øl-mærke, som bliver eksporteret til 150 lande verden over, herunder Danmark. Hjertet i fabrikken er dansk udviklet bryggeriteknologi, som bliver produceret hos Alfa Laval i Søborg og Kolding. De første leverancer er netop nu i gang med at blive udskibet til Mexico.

Udstyret fra Alfa Lavals bryggeriafdeling skal stå for den vigtige del af øl-brygningen med håndtering af gær og gæringsprocesser. Netop gæringsprocesser har historisk set været et dansk speciale indenfor ølproduktion.

- Vi er utrolig stolte over at få lov til at levere udstyr til så berømt en øl som Coronaen, der drikkes over hele verden. Når vi kommer i betragtning til så stor en ordre, skyldes det ikke mindst, at vi står på skuldrene af mere end 100 års forskning og udvikling i dansk bryg-teknologi. Det gode renomme betyder meget, når man skal sælge udstyr til ølbrygning så langt væk som i Mexico, siger John Kyle Dorton, Market Unit Manager for Alfa Lavals bryggeriafdeling.

Bryggeriudstyret til Corona-bryggeriet er designet af Alfa Lavals bryggerispecialister i Søborg og bliver produceret på virksomhedens fabrikker i Kolding og Søborg.

Aftalen med Modelo-bryggerierne, der fremstiller Corona-øl i Mexico, er på 170 millioner kroner – den største i Alfa Lavals bryggeriafdelings historie.


25. april 2016

Henne Strand Camping lancerer Lyngbo Ale

- Vi mener selv, at vi sammen med vores gæster, har udviklet en meget velsmagende øl – og vi glæder os helt vildt til lørdag den 7. maj, hvor den skal lanceres, siger Tina og Peder Kristensen, indehaver af Henne Strand Camping nær Esbjerg.

Tina og Peder Kristensen har fra start involveret sine gæster i udviklingen af den nye øl, Lyngbo Ale, hvilket også giver anledning til at holde en festlig dag sammen med alle interesserende. Det hele starter kl. 12.30, hvor ’Lyngbo Ale’ ankomme og herefter er der blandet andet et indslag om processen fra brygmester Mads Jensen.

Historien bag øllet

Som noget unikt valgte Henne Strand Camping i 2015 at tage på en anderledes rejse. En idé tog form efter nogle gode og inspirerende samtaler med en af pladsens gæster, Mads Jensen fra Ikast Mikrobryg. – og idé blev hurtigt til handling. Henne Strand Camping skulle have sin egen øl!

Da rejsen skulle starte, var der ingen tvivl om, at den skulle foregå sammen med campingpladsens gæster. Tina og Peder Kristensen stillede derfor et særligt krav til dem selv: Gæsterne skulle involveres i processen så meget som overhovedet muligt!

- Vores gæster har haft muligheden for at stemme og bestemme i forhold til ingredienser, navn og valg af den endelige variant. Nu står vi her, næsten fem måneder senere, siger en smilede Peder Kristensen, som glæder sig til gæsternes endelig dom.


23. januar 2016

Mylius-Erichsen Bryghus flytter til Hvide Sande

Formand for Mylius Erichsen Bryghus Ebbe Dahl løftede på byggeriets generalforsamling i går sløret for, at bryghuset flytter.
I løbet af foråret rykkes produktionsudstyret til Hvide Sande, hvor Mylius-Erichsen Bryghus flytter ind i (en del af) det gamle Edgar Madsen.
- Med den nye placering får vi et langt større flow af kunder foran døren, alle ugens syv dage. Samtidig får vi nu plads til både ekstra tanke, og rundvisninger og smagninger for større grupper, siger Ebbe Dahl.

Lokale erhvervskræfter i Hvide Sande, har gjort et stort stykke arbejde for at skaffe finansiering til et længe ønsket pasteuriseringsanlæg, der vil kunne kvalitetssikre fadølsproduktionen fremadrettet.

Produktionen ventes at kunne påbegyndes i de nye lokaler primo april, 2016.


3. december 2015

AB InBev - SABMiller søger købere til Peroni og Grolsh

For at imødekomme forskellige myndigheders krav er Anheuser-Busch InBev, i tæt samarbejde med SABMiller, begyndt at udforsker mulighederne for at sølge en række SABMiller europæiske premium-mærker og relaterede virksomheder.
AB InBev vil kontakte potentielle købere i de kommende uger for at vurdere deres interesse i italienske Peroni og holandske Grolsch brand familier og deres tilknyttede virksomheder i Italien, Holland og UK.


28. november 2015

Viborg har fundet ny brygmester

Pr. 1. januar 2016 bliver Rene Sørensen, Sindal, ny brygmester på Viborg Bryghus.

Rene Sørensen erstatter Peter Schrøder, der er skiftet til whiskybranchen.

Rene Sørensen etablerede i 2013 Nordenfjords Håndbryg sammen med to venner.


11. november 2015

AB InBev og SABMiller danner Newco

Bestyrelserne hos Anheuser-Busch InBev og SABMiller meddeler her til morgen, at de er blevet enige om aftalepunkterne for en sammenslutning. Begge selskaber vil blive solgt ind i et nyt selskab, der kaldes Newco.


15. september 2015

Mikkeller åbner bar i Barcelona

Efter en travl sommer i Asien med åbninger i Seoul og i Tokyo har Mikkeller for en tid flyttet fokus tilbage til Europa. 30. oktober åbner mikrobryggeriet en bar i den populære spanske by Barcelona.

- Barcelona er en by, hvor der sker sindssygt meget lige nu – både ølmæssigt og kulinarisk, derfor har vi ledt efter det rette lokale i et stykke tid og er vildt glade for, at det nu er lykkedes, siger Jacob Alsing fra Mikkeller.

Lokalet ligger i den gamle del af bydelen Eixample, lige over for det gamle universitet, og er et meget klassisk lokale i Barcelona-forstand. Der er plads til ca. 100 mennesker. Baren kommer til at tilbyde 25 forskellige øl på fad og som sædvanlig masser af flaske-øl fra de bedste bryggerier i verden.  Derudover bliver der serveret snacks – både af den catalanske slags og fra Mikkellers brygpub WarPigs i Kødbyen i København.


1. juli 2015

Viborg Bryghus' brygger har sagt op

Brygger Peter Schrøder, Viborg Bryghus, har efter syv år valgt at sige op.

Peter Schrøder har de seneste seks måneder videreuddannet sig i Tyskland og var udset til at komme tilbage til Viborg. Men han har besluttet at takke ja til en stilling hos Stauning Destilleri.

Viborg Bryghus er ny gået på jagt efter en ny brygmester. Det er dog aftalt, at Peter Schrøder skal udvikle bryggeriets 10 års jubilæumsøl inden hans afgang. Viborg Bryghus er stiftet i 2006 og kan næste år fejre 10 års fødselsdag.


 

Maj, 12. 2014

Vejle Bryghus siger farvel

Vejle Bryghus har den 9/5-2014 indgivet konkursbegæring til skifteretten. Siden overtagelsen af bryghuset har Vejle Bryghus' ledelse, bestyrelse og hovedaktionær kæmpet for at skabe et holdbart forretningsgrundlag, og der har været iværksat en række tiltag for at gøre selskabet rentabelt. Dette har desværre vist sig ikke at være muligt.

-Det er en virkelig trist dag for alle os, som er stolte af vores traditionsrige håndværk og unikke bryghus i hjertet af Vejle. Desværre er vores centrale beliggenhed, også en af de udfordringer, som har gjort det vanskeligt for os at gøre Vejle Bryghus til en økonomisk bæredygtig forretning. Vores kapacitet er ikke stor nok til at skabe det nødvendige overskud i det nuværende marked, og vores fysiske placering på Dæmningen umuliggør den udvidelse, som er nødvendig for eksempelvis at kunne installere nye tanke og etablere en flaskeproduktion. At vi i dag begærer bryghuset konkurs sker efter, at vi har afdækket alle muligheder for at løse det her, siger direktør for Vejle Bryghus, Mogens Rasmussen.


December,18. 2013

Orval risikerer at miste retten til trappist-mærket

Det berømte Orval kloster i Belgien huser i dag kun 12 munke. Det antal er muligvis ikke længere nok til at opretholde produktionen af trappistøl, uden at få hjælp til brygningen udefra.

Hvis Orval vælger at få hjælp udefra, så kan det betyde, at det internationale Trappist-råd vil tage retten til at bære det kendte Trappist-originalitetsmærke fra klostret.

Orval bryggeriet skal nu overveje, om de vil hæve produktionen med hjælp udefra eller stabilisere eller måske helt opgive produktionen.


26.8.2013

HumlepraXis på vej med bryg fra eget anlæg

Kenneth Larsen, Nørre Snede, har vundet medaljer ved DM i Håndbryg og har eksperimenteret i flere år med at brygge øl. Endnu har han dog ikke haft øl på det kommercielle marked, men nu sker det snart. Til oktober forventer Kenneth Larsen at sende sin første øl på markedet. Øllen skal hedde Hærvejs Ale, og er af typen pale ale. Den vil blive solgt i SuperBrugsen Nørre Snede.

Hærvejs Ale bliver dog ikke brygget på eget anlæg. Kenneth Larsen får den lavet hos Staarup Håndbryg. Men for kort tid siden købte Kenneth Larsen de brugte tanke fra Aarup Bryghus, og de er snart klar til frembringe spændende øl igen. Kenneth Larsen forventer at have øl fra egne tanke på markedet omkring årsskiftet. Bryggeriet kalder han HumlepraXis.


9.8.2013

Lancering af Jacobsen Mermaid Porter 2013

Danmarks nationale klenodie Den lille havfrue fylder 100 år den 23. august. Det var som bekendt Carl Jacobsen, søn af J.C. Jacobsen, der via Ny Carlsberg fondet skænkede Den lille havfrue til København i 1913. Igennem årene har Carlsberg fejret Den lille havfrues jubilæer på mange forskellige måder. Alt fra synkront havfruebadning ved Langelinie til specialdesignet udklædningstøj til Carlsbergs egen kopi af Den lille havfrue.

Men på Husbryggeriet Jacobsen var alle enige om at 100-årsjubilæet skulle fejres på særlig vis – og hvordan bedre end at brygge en jubilæumsøl?

Den lanceres netop d. 23. august. I udviklingen af den nye øl faldt valget meget hurtigt på øltypen baltisk porter, der kendes fra hele østersøområdet, og som af navn knytter bånd til Den lille havfrues placering ved Østersøens kyst. For yderligere at understøtte det maritime tema, valgte man også at tilsætte den lille strandvoksende salturt, samt levende østers.

Brygmester Morten Ibsen udtaler: ”Vi fandt salturt interessant, fordi den med sin salte smag giver et interessant smagsmæssigt sammenspil med de søde chokoladeagtige noter fra de mørke malte”. Begrundelsen for at bruge østers var mere historisk betinget. I England var det helt op i det 20. århundrede almindeligt at behandle brygvandet med knuste østersskaller for at øge vandets hårdhed, især til portere. Men det skulle vise sig at østerserne fik en noget uventet rolle i Jacobsen Mermaid Porter. ”Vi var i dialog med fødevarekontrollen og fik allernådigst lov til at bruge østers, hvis vi garanterede at de var hele og friske. Østerserne overlevede naturligvis ikke mødet med det skoldhede brygvand, men jeg kan forsikre, at de ikke døde forgæves. Meget tyder nemlig på at østerserne bidragede med god næring til gæren, som tydeligvis stortrivedes under gæringsforløbet ” forklarer Morten Ibsen.

Udover de eksotiske ingredienser er øllet naturligvis også brygget på mere gængse råvarer. For det første en kompleks maltskrå bestående af en række specialmalte, havregryn, ristet byg og demerara rørsukker. Dertil rigelige mængder af den tobaksduftende Sovereign humle. Resultatet er at Mermaid Porter er en tjæresort porter med en god fylde og et skum så kraftigt, at man skulle tro selveste Vestenvinden havde blæst det op. Øllet dufter indbydende af friskbagte beskøjter, tovværk og skippers nystoppede snadde. Smagen er rig på varme, malt og lakridsagtig bitterhed. Perfekt til en tur ud på havet efter havfruer.


4. juli 2013

Gruballe Bryghus flytter

Grauballe Bryghus flytter fra Gjermosevej til Silkeborg N.

Bryggeriet har lejet et produktionslokale på godt 700 m2 og indretter et bryggeri med fuldt funktionsdygtigt tappeanlæg.

Bryggeri og taperi flyttes i august / september. Samtidig øges antallet af medarbejdere fra to til tre.


28. september 2012

Carlsberg i thailansk samarbejde

Carlsberg meddeler fredag morgen, at de indgår et stratetisk partnerskab med Singha Corporation, som er den ledende bryggerigruppe i Thailand og indehaver af det bedst sælgende ølmærke i Thailand, Leo Beer, såvel som det meget populære Singha Beer brand.

Via det nye partnerskab vil Singha Corporation og Carlsberg etablere et Joint Venture, der skal overvåge marketing, salg og distribution af Carlsbergs internationale ølmærker i Thailand. Det er også planen at lancere Singha øllen på udvalgte markeder uden for Thailand gennem Carlsbergs internationale netværk.

Singha Corporation er en klar markedsleder i Thailand. Ved at kombinere Singhas meget stærke lokale portefølje af varemærker med Carlsbergs internationale premium brands er det muligt yderligere at styrke Singhas stærke position som markedsleder i Thailand.

- Vi er glade for at offentliggøre det strategiske partnerskab med Singha Corporation. Ølmarkedet i Thailand er en stor mulighed for Carlsberg, og vi er glade for at blive partner med et stærkt og dedikeret team og et af de mest succesfulde bryggerier i Asien, siger Roy Bagattini, Senior Vice President, Carlsberg Asien.

- Ved at gå sammen med Carlsberg, der er et af verdens førende bryggerier, får Singha mulighed for både at styrke sin premium portefølje i Thailand, såvel som for at udvide Singha mærkets globale tilstedeværelse uden for Thailand. Vi ser frem til at se vores forretninger vokse og sammen udnytte det potentiale, som det spændende partnerskab vil åbne op for, siger Santi Bhirombhakdi, CEO, Singha Corporation, i pressemeddelelsen.

Singha øllen er ikke bare den mest kendte øl i Thailand, den eksporteres til næsten 50 lande.


30. juni 2012

Føniks konkurs

Kun få dage efter konkursen i Randers måtte Slotsbryggeriet Føniks indgive konkursbegæring. Bryggeriet har været gennem en turbolent tid og kort efter at være flyttet i egne lokaler i Næstved blev problemerne for store.

Direktør John Serritslev skriver i en pressemeddelelse:
I forbindelse med vores engagement omkring ”Pladderballe Bryghus” fik vi behov for større lokaler og lejede os derfor ind på Fabriksvej 26 i Næstved. Vi havde også indgået aftale om leje af et større bryggeriudstyr, men denne aftale blev desværre annulleret. Derfor stod vi ved begyndelsen af 2012 i en situation med en meget stor efterspørgsel og vores gamle brygværk, som isoleret set ikke ville kunne producere tilstrækkeligt i forbindelse med den større efterspørgsel.
Vi har opgraderet vores brygværk, så vi kan producere større mængder, men det har taget for lang tid.
I maj måned blev vi ramt af en uheldig sag, da nogle af vore øl gærede for voldsomt i flaskerne. Det medførte, at vi måtte ud i en tilbagekaldelsessag af flere tusinde flasker, da nogle af flaskerne havde gæret så kraftigt, at de sprængte.
Vi har haft en del udfordringer med at komme ”op i gear”, og det har medført, at vi dels ikke har kunnet levere så meget som, der er efterspurgt, og at vores økonomi er blevet forværret kraftigt på det sidste.
Bestyrelsen og direktionen er derfor enige om, at det ikke er muligt at fortsætte driften på det nuværende grundlag, og selskabet har derfor indgivet konkursbegæring til skifteretten i Næstved den 29. juni
.


27. juni 2012

Randers Bryghus er konkurs

Ejeren af Randers Bryghus Stefan Kappel valgte i fredags selv at trække stikket til virksomheden. Han gik til retten og erklærede bryghuset konkurs.

Årsagen angives til at være mangel på likviditet.

Stefan Kappel fastslår, at konkursen ikke skyldes mangel på efterspørgsel efter bryggeriets øl. Randers Bryghus har leverance til Coop og har afsat en stor del af øllet der.

Hvordan konkursen påvirker Raasted Bryghus og Bies Bryghus (som Randers Bryghus også brygger og tapper for) står endnu ikke klart.


13. maj 2012

Herslev åbner gårdbutik

Det otte år gamle Herslev Bryghus åbner fredag d. 18. maj en splinternyrenoveret, lækker og landlig gårdbutik. I butikken kan kunderne se, dufte, smage og købe bryggeriets produkter, hvoraf en række nyheder udspringer af selve ølproduktionen.

I gårdbutikken tilbyde for eksempel brændevin og forskellige typer øleddike, produceret på egen malt.


28. februar 2012

Ølforskere finder gen der kan få byg til at vokse hurtigere

Forskere fra Carlsberg Laboratorium har fundet det gen, der får Mari-byg til at vokse i områder, der normalt ikke egner sig til landbrugsproduktion og forkorter perioden fra plantning til blomstring, skriver Videnskab.dk.

Professor Mats Hansson, Carlsberg Labortorium forklarer, at det i andre lande, før i tiden, ikke muligt at dyrke byg, fordi de ikke havde de samme temperaturer og lysperioder som i Danmark. Med den muterede byg har man udvidet byggens dyrkningsrækkevidde til områder med kortere sæsoner og lysperioder.

Med fundet af genet kender forskerne nu forklaringen på, hvorfor Mari-byg kan vokse hurtigere.

Se www.videnskab.dk


13. december 2011

Peter Viskinde bag Wiibroes Årgangsøl 2011

Komponisten, sangeren, guitaristen og maleren Peter Viskinde står bag etiketten på Wiibroes Årgangsøl 2012. Det kraftfulde maleri - Skovtur - afspejler Viskindes forkærlighed for at eksperimentere med det ekspressive form- og farvesprog. Maleriet blev afsløret tidligere i dag - den 12. december - på Borgerkroen i Helsingør. Udover at pryde Wiibroes Årgangsøl 2012, er det også cover på Peter Viskindes best-of album "Årgang 2012", der også udkommer i dag. Albummet indeholder 17 af Peter Viskindes største sange fra før og nu.
- "Jeg har malet lige så længe som jeg har spillet musik. Jeg har nok, gennem tiden, nået ud til flere mennesker med min musik end med mit maleri, og det er sjovt nu også at komme bredt ud med min visuelle side," sagde Peter Viskinde ved afsløringen af årets motiv på Borgerkrogen i Helsingør. Der sælges seks millioner Wiibroe Årgangsøl om året på det danske marked. Peter Viskinde er autodidakt musiker og maler og har fra den tidlige ungdom haft begge kunstarter inde på livet. Viskende er født på Nørrebro i 1953 og voksede op i forstaden Lyngby. De seneste år har Peter Viskinde raffineret sin malestil. Den er dog altid i forandring uden at miste fodfæstet i sin helt egen ekspressive form og farvesprog. Et mere konkret forsøg på at beskrive Peter Viskindes komplekse maleri er dog meningsløst. Malerierne med deres kraftige udstråling skal ses og mærkes.
Mørkgylden pilsner på 10,6 procent
Den mørkgyldne Wiibroe Årgangsøl er brygget på pilsnermalt og holder en alkoholprocent på 10,6, hvilket gør den til én af Danmarks stærkeste øl. Smagen er frisk og syrlig, kombineret med en let sødme. Der er anvendt ekstra humle, hvilket giver Årgangsøllen en duft af blomster. Brygget vælges af mange som den utraditionelle men velsmagende ledsager til nytårsaftenens kogte torsk. Her kommer Årgangsøllens mange smagsnuancer til sin ret. Den gyldne øl er også velegnet som aperitif, long drink og nytårsskål, når klokkerne ringer det nye år ind. Wiibroe beder hvert år en anerkendt kunstner om at male et billede til den kraftige øl, som der hvert år sælges over seks millioner flasker og dåser af.


22.oktober 2011

Carlsbergs første øl udgår
Carls Lager (oprindeligt Gamle Carlsberg) forsvinder fra ølmarkedet.
Øltypen har været brygget siden 1847 med navnet Gamle Carlsberg Lager Øl.

Siden 2002 har øllen været brygget under navnet Carls Lager.

Det er lidt tragisk, at den første øl fra Carlsberg forsvinder samtidig med at Carlsberg fejrer 200-året for brygger I. C. Jacobsen.


9. august 2011

Tysk drikkevarekæde åbner i Danmark

Getränkeland er en tysk kæde af drikkevare butikker, der nu åbner den første butik uden for Tyskland. Det sker i Rebæksøpark Centeret i Hvidovre.

Butikken har i øjeblikket et udvalg på ca. 140 slags øl. primært tysk, men også tjekkisk, polsk, tyrkisk, belgisk oa.

- Vi er meget interesserede i at komme i kontakt med øl klubber osv. og kan levere øl på kommission (dvs. at man kan levere det tilbage som ikke bliver drukket), vi kan levere og vi kommer også gerne og henter de tomme flasker bagefter, siger Thomas Rathke, Getränkeland.
- Vi forsøger også at efterkomme specielle ønsker, så hvis der er øl typer I ikke kan få fat i, så tag en snak med os og vi vil gøre hvad vi kan for at få fat i dem. lover han.


22. april 2011

Ølsamlere holder byttestævne

Foreningen Danske Ølsamlere afvikler et stort byttestævne i Odense lørdag d. 30. april. Stævnet foregår på Skt. Klemens Skole, Dahlsvej, 5260 Odense S.

Stævnet holdes sammen med to andre samlerforeninger i Danmark. Undervejs bytter deltagerne øl og bryggerisouveniers, der holdes auktion over gamle fyldte øl og gamle etiketter.

Læs mere her


29. januar 2011

Abbey Ale flytter til Jacobsen

Carlsberg er begyndt at brygge Semper Ardens øllen Abbey Ale under Jacobsen mærket. Ifølge etiketten er der tale om samme opskrift som Semper Ardens øllen har haft siden 2001. Om det er afslutningen på Semper Ardens serien er endnu uvidst.


17. januar 2011

Carlsberg bliver hovedaktionær i hviderussisk bryggeri

Baltic Beverages Holding AB (ВВН), der er ejet af Carlsberg Group, har via en række transaktioner øget sin ejerandel i OJSC Olivaria Brewery til 67,8%. I sommeren 2010 øgede BBH sin ejerandel i Olivaria fra 30% til 47%. Olivaria indgår nu fuldt ud i Carlsberg Group og får yderligere adgang til Carlsbergs internationale ekspertise inden for salg og marketing såvel som produktions-teknologier. OJSC Olivaria Brewery producerer 15 slags øl under mærker som "Alivaria", "Brovar" og "Data 1864". Bryggeriet blev stiftet i 1864 og har 475 ansatte. Olivaria Brewery er nummer tre på markedet i Belarus. Den næststørste aktionær i Olivaria Brewery er European Bank of Reconstruction and Development. Private investorer har de resterende aktier.


30. december 2010

Brand på Rochefort klostret

Det belgiske kloster der brygger de berømte Rochefortøl har været udsat for en kraftig brand her til formiddag. 70 brandfolk har været indvolveret i at redde St Remy-Rochefort klostret, som det hedder. Tilsyneladende er selve bryggeridelen ikke ramt af branden. Men der er forskellige meldinger om, hvorvidt bryggeriet er påvirket af branden. Ifølge BBC så er brygtankene ikke ramt.


22. september 2010

Beerticker er i fare for at lukke

Den frivillige og ulønnede ølnyhedstjeneste Beerticker, drevet af Peter Myrup Olesen, er i fare for at lukke. Peter Myrup Olesen har i længere tid søgt efter muligheder for at finde en finansiering, der kunne give ham en fuldtidsløn for arbejdet, men det er ikke lykkedes. Peter Myrup Olesen lukker derfor sitet en uges tid, og vurderer derefter, hvornår en fuldstændig lukning bliver nødvendig.

Læs mere her


5. august 2010

Duvel overtager De Koninck

Belgiske Duvel Moortgat har lavet aftale om at overtage 100% af aktierne i Brouwerij De Koninck group.
Brouwerij De Koninck ligger i Antwerp og er især kendt for deres De Koninck “Bolleke”.


24. juli 2010

Kampen om verdens stærkeste øl slutter

Det skotske bryggeri Brewdog har lanceret deres sidste bud på verdens stærkeste øl. Øllen der kaldes The End of History er kun produceret i et antal af 12 flasker, alle flaskerne er lagt ind i dyrekroppe, syv lækatte og fem egern. De er solgt fior henholdsvis 500 og 700 pund stykket.

Alle 12 flasker var udsolgt i løbet af fire timer.

Øllen er 55% og bør ifølge bryggeriet kun serveres i små glas.


19. juni 2010

Bies Bryghus åbnet

Hobro har igen fået sit eget bryghus. I de gamle bygninger, der tidligere dannede ramme om H.I. Bies Bryggeri, er Bies Bryghus åbnet i dag lørdag. Bryggeriet lægger ud med to produkter, en pilsner og en classic.

Brygmester er Martin Jensen, der også er kendt fra Raasted Bryghus.


10. juni 2009

Carlsberg tjener godt på VM

Jyske Bank TV vurderer, at Carlsberg vil tjene godt på det kommende VM, selv om bryggeriet ikke er officiel sponsor for arrangementet.

 


9. maj 2010

Vejle Bryghus udvider aktiekapitalen

Vejle Bryghus har mange nye initiativer på trapperne. De mange aktiviteter kræver kapital, derfor går bryghuset nu i gang med en aktieemission, der skal sikre, at fremgangen kan udnyttes.

Lørdag den 15. maj skydes aktiesalget i gang med Åbent Bryghus med live musik fra kl. 11 til 15. Brygmesteren vil fortælle om ølfremstillingen, vise rundt i bryghuset og byde på smagsprøver – ikke bare øl, men også pølser, brød og andet godt.

På bryghusets hjemmeside www.vejlebryghus.dk kan man læse mere om aktieemissionen.


4. maj 2010

Mikkeler åbner egen ølbar i morgen

Mikkeler er tre gange kåret som ’Årets danske bryggeri’ af Danske Ølentusiaster, Ratebeer har udnævnt det til at være blandt de ti bedste i verden. Nu forsøger Mikkel Borg Bjergsø sig med egen bar i Viktoriagade på Vesterbro i København.

- Jeg har længe gerne villet åbne et sted, hvor jeg kunne præsentere min øl på den helt rigtige måde og i de rette omgivelser. Og så var det på tide at søge nye udfordringer, siger Mikkel Borg Bjergsø.

Baren kommer først og fremmest til at tilbyde hele 60 forskellige flaskeøl af Mikkellers egne plus ti forskellige slags Mikkeller-fadøl. Heriblandt Danmarks stærkeste øl ’Big Worst’ og ’Beer Geek Breakfast’, der er kåret som verdens bedste stout på det internationale ølsite Ratebeer.com.

Udover sit eget øl har Mikkel Borg Bjergsø hentet det bedste af det bedste øl ind fra hele verden. Og nogle af verdens mest anerkendte mikrobryggerier har stået på spring for at få deres udsøgte øl ind på netop Mikkellers bar. Det gælder blandt andet det amerikanske bryggeri Three Floyds, der adskillige gange er blevet kåret som verdens bedste bryggeri på Ratebeer.com.

- Baren kommer til at adskille sig fra andre ølbarer herhjemme – både når det gælder kvaliteten af øllet og de omgivelser, den serveres i, siger Mikkel Borg Bjergsø, der desuden tilbyder et stort udvalg af Europas allerbedste fadøl på sin bar.

Udover øl serverer Mikkeller blandt andet ost og pølse nøje udvalgt og speciallavet til baren.


28. april 2010

Stevns Bryghus på vej igen

I marts fremlagde bestyrelsen for Stevns Bryghus, på en ekstraordinær generalforsamlingen, en revideret markedsførings- og forretningsplan inkl. et forslag til en kapitaludvidelse til finansiering af planen.

Efter at de eksisterende anpartshavere i en periode har haft fortegningsret, er der nu frem til 10. maj åbnet for nye investorer.

Interesserede kan møde frem til et informationsmøde mandag den 3. maj kl. 19.00 på bryggeriet. Her vil vi der blive givet indblik i hvilke muligheder og risici der er forbundet med en investering i Stevns Bryghus.


12. april 2010

Tre medaljer til Nørrebro Bryghus

I weekenden sikrede Nørrebro Bryghus sig hele 2 guldmedaljer og 1 sølvmedalje ved World Beer Cup i Chicago, Illinois. En konkurrence der betegnes som øllets Champions League og OL i et. Ikke mindre end 3330 øl fra 642 bryggerier fra 44 lande – den største øl konkurrence nogensinde!


Nørrebro Bryghus var det eneste mikrobryggeri i Skandinavien der vandt medaljer og endte på en 6. plads på listen over mest vindende bryggerier samt var bedste europæiske bryggeri i konkurrencen.

’Vi er begejstrede og beærede over denne fantastiske medaljeregn, som sætter en tyk streg under den positive udvikling, som den danske bryggeriverden har gennemgået de senere år. Nørrebro Bryghus er stolte over, at vore ambitioner om at afsøge grænserne, at lege og eksperimentere med øllets udtryk nu har båret frugt i en konkurrence, hvor hele førerfeltet af verdens bedste bryggerier er repræsenteret’, udtaler Kasper Larsen, Ølambassadør på Nørrebro Bryghus.

OL–deltagerne og medaljevinderne hører til Nørrebro Bryghus´ ”Limited Release” serie, der er et omfattende program af fadlagrede øl, som med lige dele håndværksmæssig snilde og omsorgsfuld kærlighed er blevet til de mest vidunderligt luksuriøse drikke. Som navnet ”Limited Release” antyder, så findes disse øl i endog meget begrænset mængde. Typisk eksisterer der ét fad af hver øl, dvs. ca. 250 liter, tappet på 37,5 cl flaske.

Guldmedalje til: Seven Niepoort Barrel - en meget fyldig Russian Imperial Stout på 12% alk. Den er brygget i oktober 2008 af 7 af de bedste bryggere i Danmark, som en blanding af de 7 bryggeres egne opskrifter af øllen. Efter gæring har denne øl lagret 7 måneder på portvins fade fra vores venner i Niepoort.

 

Guldmedalje til: Little Korkny Ale 2007 Niepoort Barrel - en Barley wine på 12% alk. Efter gæring har denne øl lagret i 9 måneder på ståltank, hvorefter den er lagret yderligere 12 måneder på Niepoort fade.

Sølvmedalje til: Viking Oud Bruin - en sur Belgisk Brune øltype på 6,5% alk. Basis øllen var en Belgisk Brune brygget i september 2008 af Master Brewer Class 08/09 fra den Skandinaviske Bryggerhøjskole. Den færdige øl har lagret på Spanske Tempranillo fade med flere typer af Brettanomyces og Lactobacillus.


1. april 2010

Esther Porter

Under navnet Hokenberg er der sendt en Esther Porter på markedet. Hokenberg har adresse i Hellerup.


30. marts 2010

Specialdesignet øl til Løgstør

En specialdesignet øl til muslinger. Det er hvad Løgstør får på lørdag. Her lancerer det lokale øldistributionsfirma Ølbilen, der indehaves af ølentusiasten Torsten Hansen "Løgstør Muslinge Ale". Den nye ale er kommet til verden i samarbejde med Nibe Bryghus.

- Udgangspunkter for udviklingen af den nye øl var fra begyndelsen, at den skal være en perfekt ledsager til muslingeretter, siger Torsten Hansen, der glæder sig til lanceringen af den nye øl i forbindelse med Muslingehøstfesten i Løgstør på lørdag.

- Vi har vurderet, at Løgstørs fokus på muslinger og markedsføring som muslingeby har fortjent en øl der giver oplevelsen af muslingeretter et yderligere løft, siger Torsten Hansen, der også er formand for den lokale forenings af ølentusiaster, Tordenkalvens Øllaug.

- Flere af de muslingeretter der serveres i Løgstør er let krydret, hvor grøntsager giver retten en svag sødme. Ud fra de smagsbeskrivelser er Løgstør Muslinge Ale lavet som en gylden ale med en let bitterhed fra humlen og en behagelig meget let sødme, hentet fra tilsætningen af honning i øllen, siger Torsten Hansen, som forventer, at man udover at kunne købe en nye øl i specialforretninger og supermarkeder også vil kunne købe den på de fleste spisesteder i byen.


20. marts 2010

Midtfyns Chili Tripel blev kåret til Årets Ølnyhed

Medlemmerne af Danske Ølentusiaster har ved afstemning kåret Årets Ølnyhed 2009. Ud af 604 ølnyheder fra 108 bryggerier vandt Midtfyns Bryghus med deres Chili Tripel. Det er anden gang inden for tre år, at det lille fynske bryggeri vinder Årets Ølnyhed. I 2007 løb deres Imperial Stout med sejren.

Ølentusiasternes medlemmer kårede også Årets Bryggeri. I år var der dødt løb mellem Hornbeer og Mikkeller. For sidstnævntes vedkommende er det tredje gang bryggeriet modtager denne hæder. Hornbeer har ikke prøvet det tidligere, men de var tæt på året før, hvor de i øvrigt sejrede i konkurrencen om Årets Ølnyhed med deres Caribbian Rumstout.


7. marts 2010

Hollændere blander sig nu i kampen om verdens stærkeste øl

Det hollandske bryggeri og destilleri Brouwerij Het Koelschip har netop lavet en øl på 45 procent alkohol. Bryggeriet forklarer at øllen er brygget efter det tyske reinheitsgebot. Men hvordan øllen har opnået en styrke på 45 procent fortæller de ikke.
Der er dog næppe tvivl om, at der er foregået en eller anden form for destillering, enten via frysetørring eller reel destillering.


3. marts 2010

Carlsberg slutter Vintage-projektet

Carlsberg har i dag præsenteret den tredje og sidste udgave af Vintage projektet "Vintage III". Projektet var fra starten besluttet som en trilogi, og det holdes der fast i, derfor er dagens øl den sidste i serien.

Vintage III er en helt lys og perlende øl af Barley Wine typen. Den har gennem fire gæringer opnået en alkoholprocent på cirka 15. Smagen er tæt på at ligne en sød Sauterne vin, og øllen egner sig fortrinligt til blåskimmelost.

Vintage III er brygget hos Carlsberg Group Devolpment i Strasbourg. Gæringprocessen er forløbet over 76 dage. Øllen er brygget af Carlsbergs egen specielt udviklede Null-lox malt fra Danmark og Strisselspalt humle fra Alsace.

Øllen blev lanceret i samarbejde med kunstprojektet Radiant Copenhagen, hvor tre kunstnere har udført i alt seks forskellige etiketter til de cirka 1000 flasker Vintage III. Etiketterne er fremtidsversioner af hvad der kan ske med Carlsberg-området i Valby - der er brugt meget fri fantasi.


17. februar 2010

Skotter laver igen verdens stærkeste øl

Kampen om at lave verdens stærkeste øl fortsætter mellem skotske Brew Dog og tyske Schorsh Brau. Tyskerne kom med deres Schorshbraue på 31 pct. Det blev overgået da Brew Dog lancerede deres Tactical Nuclear Penguin på 32 pct. Tyskerne gav ikke op og sendte en Schorshbraue med 39,44 pct. på markedet.

Igen kom skotterne på banen, og de er mere opfindsomme med navnene. Deres nye øl på 41 pct. bærer navnet Sink the Bismark.

Den nye øl er en quadrouple IPA og er frosset fire gange for at opnå styrken.


3. februar 2010

DTU studerende laver DTU-bryggeri og CO2 besparende øl

DTU Systembiologi havde indgået en aftale med et af de store danske bryggerier om at udvikle en metode til at brygge mere CO2-venligt øl på basis af et helt nyt enzym fra Novozymes, skriver Videnskab.dk. Men aftalen kuldsejlede i januar.

Da finanskrisen ramte, var bryggeriet nødt til at trække sig. En DTU-studerende nægtede dog at give op:

- Jeg syntes, det var synd at opgive projektet, så jeg sørgede for at holde kontakten ved lige med Novozymes og skaffede midlerne her på DTU til at sætte det her lille forsøgsbryggeri op i samarbejde med Preben Bøje Hansen fra DTU Fødevareinstituttet, siger Anders Nielsen om opstarten af det, der nu kan vise sig at blive det første studiedrevne ølbryggeri på et universitet i Danmark.

Med en samarbejdsaftale med Novozymes om at bruge et helt nyudviklet enzym har Anders Nielsen gjort det muligt at skære udledningen af CO2 ned med 8,2 gram per flaske.

- Det er så ikke kun på CO2-udledningen, man sparer. Denne brygningsmetode er også billigere i kroner og øre for producenten, fordi vi springer et helt led over i processen fra vand til øl på denne måde, forklarer Anders Nielsen.

Normal ølproduktion indebærer en proces, hvor der indgår malt, der skal blandes med byg i mæskekaret for at producere forgærbart sukker. Det er en særlig type sukker, der senere bliver aldeles central for øllet, da den skaber alkohol i samarbejde med gæren senere i processen. Herefter vil man tørre malten og riste den for at fremelske forskellige farver og smagsindtryk i det færdige øl. I Anders Nielsens bryggeri er hele dette led sprunget over.


20. januar 2010

Holbæk Bryghus giver op

Flere måneders uro i Holbæk Bryghus ender nu med, at bryghusledelsen giver op og stopper betalingerne.

Efter overvejelser og samtaler med vores bank, har jeg givet besked om at stoppe betalingerne og påbegynde en rolig afvikling af firmaet, skriver Vagn Høybye Hansen afgået formand og bestyrelses medlem på bryghusets hjemmeside.H

Han begrunder beslutningen med stor bankgæld, negativ egenkapital, og at der siden bryggeriets start har der været seks bestyrelser og gælden steget og steget.

- Vores kreditorer og debitor masse er ca. lige stor, når vi ser bort fra skat, afgifter og husleje, som der ikke er penge til, forklarer Vagn Høybye Hansen.


18. januar 2010

Liv i Rækker Møllev Bryghus igen

Nybolig Erhverv i Herning har solgt Rækker Mølle Bryghus til en udenlandsk brygmester, skriver www.dagbladetringskjern.dk.
Brygmesteren, der kommer fra Tyskland, har planer om at flytte til området og genåbne bryggeriet.
Rækker Mølle Bryghus gik konkurs i november 2007. Ifølge Nybolig Erhverv er bryggeriet solgt for 5,8 mio. kroner.


10. januar 2010

Bryggeriet Diekirch i Luxembourg lukker

Bryggeriet Diekirch, der producerer nogle af de bedst sælgende øl i Luxembourg, lukker produktionen i det lille fyrstendømme og flytter brygningen til Belgien.

Fremover vil Diekirch blive brygget i Leuven og Jupille i Belgiern.

Diekirch Premium har været brygget siden 1871 i Diekirch, men overkapacitet og besparelser sender nu produktionen over grænsen. Kun markedsføringen vil fortsat forblive i Luxembourg.

Bryggeriet ejes af "Brasserie de Luxembourg", der igen er ejet af AB InBev.


10. januar 2010

Heineken passerer Kronenbourg i Frankrig

For første gang har Heineken Entreprise, den franske division af Heineken International, opnået en større markedsandel i Frankrig end Brasseries Kronenbourg (ejet af Carlsberg). Heineken opnåede 36.1 procent i 2009, mens Kronenbourgs markedsandel nåede op på 35.5 i 2009.


4. januar 2010

Danmarks stærkeste øl slået

Mikrobryggeriet Mikkeller slår sin egen rekord med en ny øl på 17,6 procent. Øllen kaldes ’Big Worst’, og kommer på markedet den 6.januar.

Indehaver af Mikkeller, Mikkel Bjergsø, har udviklet bryg-metoden til ’Big Worse’ i et bryggeri-laboratorium i Belgien.

- Det var mere for eksperimentets skyld. Jeg synes, det var interessant at se, hvor langt man kunne presse alkoholprocenten op, uden at det gik ud over smagen, siger Mikkel Bjergsø.

’Mikkeller, der er kendt for at udfordre de gængse grænser for ølbrygning, slår med ’Big Worst’ sin egen rekord. Forrige år udgav bryggeriet nemlig øllen ’Black’, der havde en alkohol-procent på 17, 5.