Dansk Samling Etiket-forklaring Samlerøl prisliste Øllink

Samling hele verden

Faq Mail Forsiden
Ølsmagning Nyheder Leksikon om øl  

Leksikon om øl

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å

A
Abbey Øl brygget efter samme principper som klosterøl. Men i dag har brygningen ingen direkte relationer til klostre.
ABV Engelsk betegnelse for Alkohol målt i volumen. (Alcohol by Volume). Procentmålingen påvirkes af temperaturen, derfor måler man i dag ved 20 grader celsius.
Albani Bryggerierne Grundlagt i Odense i 1859 af cand.pharm. Theodor Schiøtz.

Bryggeriet er opkaldt efter Sct. Albani, en irsk helgen som også Sankt Albani Kirke i Odense har sit navn fra. Albani-navnet bruges også af en nærliggende skole.

I 1891 kom den første flaskeøl fra bryggeriet.

St. Hans Bryggeri og Slotsbryggeriet i Odense blev overtaget cirka år 1900.
Bryggeriet Odense blev overtaget omkring 1930. Odense-navnet bruges siden på flere af Albanis produkter.
År 2000 blev bryggeriet købt af Bryggerigruppen, der siden har skiftet navn til Royal Unibrew.

Albani 1000 Øl der blev brygget i anledning af Odenses 1000 års fødselsdag i 1988. Albani har siden udsendt øllet under navnet HC Andersen. Se billede af Albani 1000 her.
Aldersbestemmelse af ølflasker

De danske flaskeproducenter har igennem flere år lavet koder på ølflaskerne, så det er muligt at se, hvor gammel flasken er.

Oversigt over nogle af koderne kan ses her.

Alkohol Alkohol er det dagligdags ord for stoffet ethanol.
Alkoholindhold

Alkoholindholdet i øl hænger sammen med ølurten. Cirka en tredjedel af ølurten bliver gennem gæring omdannet til alkohol.

Alkoholindholdet opgives enten i vægtprocent eller volumenprocent

Alkoholprocent

Angives gives efter vægt eller efter volumen.

26. maj 1986 besluttede EF (EU), at der skal anføres alkoholprocent på alle typer drikkevarer med over 1,2 pct. alkohol. Måleenheden skal angives i alkoholindhold i volumenprocent.

Alkoholpromille angiver gram alkohol i en liter blod. Alkohol fordeler sig i vævsvæsken og ikke i fedtdepoterne, derfor måles mænds og kvinders alkoholpromiller forskelligt. For mænd ganges vægten med 0,68 og for kvinder ganges vægten med 0,55. Promillen udregnes ved at gange det antal genstande, der er indtaget med 12 (idet der er 12 gram alkohol i 1 genstand) og dividere med kropsvægten uden fedt.

For mænd: Antal genstande x 12 / kropsvægt x 0,68.

For kvinder: Antal genstande x 12 / kropsvægt x 0,55.

Ale Hovedtype navn for overgæret øl. Navnet menes at stamme fra det angelsaksiske ealo.
Altbier

Tysk overgæret øltype, som i første række drikkes i Niederrhein. Düsseldorf er altbier metropolen. Navnet Alt stammer fra, da man i tidernes morgen, hvor de fleste var begyndt at brygge undergæret øl, på landet stadig fremstillede den gamle (på tysk alt) overgærede øltype. Alt er en forkortelse for "nach Alter Art gebraut".

Alu Navnet på den øl det almindelige borgere drak i vikingetiden. Det oldnordiske alu er blevet til det danske og svenske navn for øl
Aluminiums dåse Den første aluminiumsdåse blev lanceret af Adolph Coors den 22. januar 1959.
Anden gæring
På engelsk "Secondary fermentation" foregår i lagertankene, hvor den grønne øl gærer og modnes under tryk.
Artisanal Fransk udtryk for håndgjort.
Ascorbinsyre (C-vitamin) tilsættes det færdige øl som antioxidant til modvirkning af den iltning, som en lille uønsket luftmængde i flaskehalsen over øllets overflade kan give anledning til.
Ator

Hvis navnet på en øl (især tyske) ender på ordet Ator så er der tale om en stærk øl. Det gælder for eksempel Salvator, Triumphator eller Kulminator. Det siges at Salvator er stamfaderen til stærkøl. Salvator må kun benyttes af det tyske bryggeri Paulaner.

B
Barley Wine

Meget stærk øl. Ofte sødlig og med en tung maltprofil. Alkoholprocenten ligger omkring 8-13.

Bayersk øl

Kaldes visse steder også for Dunkel. Det er en rødbrun, maltrig og lethumlet lagerøl. Øltypen stammer fra Bayern, som navnet også antyder. Styrkemæssigt ligger den som pilsneren 4,4 - 5,0 procent.

Bayersk øl - Danmarks første

Den engelsk fødte brygger Thomas Charles Grut eksperimenterede i Odense med undergæret bayersk øl. Det blev i 1834 til den første bayerske øl i Danmark, brygget på Gruts Bryggeriet i Nørregade 45 i Odense.

Gruts bajersk øl blev dog ingen succes. Produktionen stoppede i 1842.

Belgien, Flandern Flandern afgrænses mod nord afgrænses af Nordsøen, vest af Aa og Lys, mod øst af mundingen af Schelde og endelig mod nord af Scarpe. Flandern ligger både i Belgien og Frankrig.
Berliner Weisse

En øltype der er på vej til at uddø. Det er en hvedeøl der på grund af et stort mælkesyreindhold tilsættes frugt eller frugtsaft for eksempel hindbær. 3-3.5vol%, 8-10 IBU, 2.5-4 SRM Bitter.

Bior Navnet på den øl guderne drak i vikingetiden. Det er sandsynligvis også fra det ord det tyske Bier og det engelske Beer stammer.
Bock

Oftest undergæret stærkt øl, kan dog også være overgæret. Øllet er som oftest maltrigt, sødligt og svagt humlet. For at måtte kaldes en bockøl skal indbrygningsprocenten være over 16. Hvilket cirka svarer til en alkoholprocent på 6,5.

Navnet har rødder fra den niedersachsiske by Einbeck, hvor øltypen siges at være opfundet i det 13. århundrede. Øllen blev eksporteret til hoffet i München, hvor den blev kaldt "Oanpock" eller "einbock", hvorfra navnet bock stammer.

I Tyskland er bock også til en vis grad synonym med sæsonøl.

Brunsviger Mumme Brunsviger Mumme var oprindeligt en tysk ølsort. Den blev brygget i det 14. århundrede i Braunschweig. Det var en tyk, sød og stærkt krydret øl. Den kunne være tilsat kanel, kardemomme, nellike, smørblomst og kirsebærsaft.

I 2007 lancerede Kongens Bryghus en Julemumme, som var inspireret af Brunsviger Mumme.

Bryggeriaftapning Tuborg var det første danske bryggeri der indførte tapning af øl direkte på bryggeriet. Det skete i 1881. Hidtil var øllet kørt ud til øltappere, som derefter solgte øllet.
Bryggerier i Danmark Pr. marts 2008 var der 116 bryggerier i Danmark. 12 almindelige, 58 mikrobryggerier, 29 værtshusbryggerier og 17 fantombryggerier.
Bryggeriforeningen

Dansk forening, stiftet i 1899. Oprindelig branceforening for danske bryggerier. I dag også for læsekdrik og vandproducenter. I slutningen af 2007 talte foreningen 40 medlemmer, hvoraf flere koncerner dog var repræsenteret ved flere navne (f.eks Carlsberg, Tuborg, Wiibroe, Coca cola og Saltun-Neptun tæller som selvstændige medlemmer). I 2013 var tallet 48.

Tidligere udsendte nogle af bryggerierne produkter, hvor de kun beskrev sig selv som Bryggeriforeningen og deres nummer.

Det er ikke lykkedes for mig at finde en oversigt over hvilke bryggerier der gemte sig bag hvert nummer, men i takt med at jeg finder dem, vil jeg notere dem, og tager gerne imod hjælp til det.

Nr. 37 - Vendia, Hjørring

Nr. 38 - Ceres

Nr. 39 - Neptun Bryggeri

Nr. 40 - Lolland Falster Bryghus

Nr. 41 - Thisted Bryghus.

Nr. 42 - Wiibroe.

Brygprocessen

Brygprocessen på små bryggerier beskrives her kort. Først knuses malten. Herefter blandes den knuste malt med vand i mæskkedlen. Det hele varmes gradvist op. Temperaturen kan væksle fra bryggeri til bryggeri.

Herefter skal mæsken sies fra. Det kan foregå i et sikar. Den filtrerede væske der bliver tilbage kaldes urt. Den føres nu over i urtkedlen. Der koges urten med humle. Kogningen kan tage fra en time, men vil typisk vare lidt længere tid. Herefter fjernes humleresterne og urten køles ned til 10 - 13 grader. Den nedkølede urt overføres til gæringstanken.
Der tilsættes gær i gæringstanken. Når øllet er udgæret fjernes gær-resterne, og øllet køles ned og er klar til lagring. Lagringstiden afhænger af ølsorten.

Bügelflasche
Tysk betegnelse for flaske med genluknings prop
Buur øl Randers var for flere hundrede år siden berømt for sit Buur øl. Der findes flere historier om øllet. Blandt andet en historie med Skipper Clements.
I forbindelse med Grevens Fejde ville Skipper Clement og hans bondehær i 1524 storme Randers, drak de sig mod til i Buurøl, men da de ikke kendte dets styrke, slog det for hårdt, og det blev til et ynkeligt nederlag. Således kom Randersøl til at spille ind i Danmarkshistoriens gang.
Thor ville udsende et jubilæumsskrift i 1948 i anledning af det var 75 år siden bryggeriet skiftede navn til Thor, men på grund af den stadige papirmangel efter 2. Verdenskrig var det ikke muligt. Thor fik i stedet lov til at udsende et særligt godt og stærkt bryg, som fik navnet Buur.
Buur kom i almindelig handel i 1951.
Ophørt i 1994. Men der kom 50.000 flasker på markedet i 1996 i anledning af Thors 140 års jubilæum.

Se Buur flasken

C
Carlsberg Laboratorium Oprettet i 1875 af Carlsbergs stifter J.C. Jacobsen.
Cask Conditioned Cask conditioned var oprindelig en konserveringsmetode. Man tappede øllet "levende", det vil sige mens der stadig var gærceller i, eller der var tilsat gærceller i fadet. Gærcellerne hjælper med at holde uønskede mikroorganismer væk fra øllet. Metoden benyttes stadig, der tilsættes normalt også "sukker" eventult i form af melasse. Tapningen af øllet foregår enten ved håndkraft eller via frit fald. Der benyttes ingen drivmiddel til at pumpe øllet op i glasset. Cask conditioned øl er upasteuriseret og kan derfor hurtigt blive dårligt i fadet.
Ceres Bryggeriet Ceres i Århus blev grundlagt i 1856 af købmand og brændevinshandler M.C. Lottrup, samt apotekerne N.S. Aagaard og Knud Redelien.

Bryggeriet er opkaldt efter den romerske gudinde for korn og frugtbarhed.

Bryggeriet lukkes i 2008, og produktionen overføres til Royal Unibrews bryggerier i Odense og Faxe.

Cerveza Spansk for øl.
Ceské Budejovice Ceské Budejovice er en by i Syd Bøhmen i Tjekkiet. Byen er også kendt som Budweis, hvilket er navnet på tysk. Det blev brugt i det 19. århundrede. Ceské Budejovice er berømt for sine renæssance og barok bygninger, og for sin øl: Budvar. Den lokale øl er også kendt som Budweiser, navnet der inspirerede den amerikanske ølbrygger Anheuser-Busch til øllen Budweiser.
Coors Brewing Company Coors Brewing Company tappede den første tønde øl i 1873, da Adolph Coors åbnede The Golden Brewery i Colorado, USA, samme med sin partner Jacob Schueler. Adolph Coors købte Jacob Schueler ud i 1880. Coors var født i Tyskland og var læredreng på et bryggeri som teenager. Han rejste som blind passager på et skib til Amerika for at bringe sin drøm om eget bryggeri til live.Coors fusionerer med Molson i 2005. I 2008 dannes MolsonCoors som et joint venture med SABMiller.
Crown-Cork Betegnelse for de første kaplser, der afløste korkpropperne. Crown-Cork blev opfundet i 1890. Den første anvendelse i Danmark skete i 1912.

Crown-Cork havde kork indvendigt. Først senere blev korken erstattet af et plastindlæg.

D
Dana øl En lang række danske bryggerier brugte i 1970-90erne et fælles navn Dana om deres øl. For det meste handlede det om hvidtøl. Blandt bryggerierne var Lolland Falsters Bryggeri, Svendborg Bryggeri og Vestfyens. Thisted Bryghus var de første til at bruge navnet i 1956. De bruger det stadig i 2022.
Dansk Guldbock Bryggeri Svendborg Bryhus lavede flere forskellige bockøl, og deriblandt også en guldbock. I en periode kaldte de bryggeriet Dansk Guldbock Bryggeri.
Dansk Retursystem

Firmaet Dansk Retursystem blev stiftet i forbindelse med, at der i 2002 blev frit emballagevalg til sodavand og øl.

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse.

Dansk Retursystem Holding er hovedaktionær i Dansk Retursystem. Holdingselskaet ejes af Carlsberg, Royal Unibrew, Thisted Bryghus, Bryggeriet Fuglsang og Hancock Bryggerierne.

Datomærkning af øl

Datomærkning af øl og mineralvande i Danmark blev indført løbende, og skulle være helt klar 1. januar 1985.

I Norge blev obligatorisk datomærkning indført i 1977.

Deklaration Deklaration på danske ølflasker blev indført 1. juli 1976. Fra 1983 blev det et krav at deklarationen også omfattede nettoindhold (33cl).
Den Skandinaviske Bryggerhøjskole Se SSB
Den Tørstige Mand

Titlen på et maleri af Erik Henningsen. Maleriet blev nummer to i en plakat- og etiketkonkurrence i anledning af Tuborg øllets 25 års fødselsdag i 1900. Direktør Benny Dessau foretrak "Den Tørstige Mand" i plakatkonkurrencen frem for vinderen. Motivet har været brugt lige siden.

Erik Henningsens motiv har en forgænger fra 1892 fra det tyske blad "Fliegende Blätter".

Vinderen af etiketkonkurrencen blev Erik Struckmann for etiketten "Jubel Øl".

Diplombrygger

En uddannelse der henvender sig til medarbejdere med praktisk erfaring fra et bryggeri. Uddannelsen er skabt for at give bryggere mere erfaring og i erkendelse af, at der mangler uddannede bryggere.

En Diplombrygger uddannelse består af to moduler á 5 dage og ét modul á 2 dage. Modul 3 inkluderer skriftlig eksamen.

DKMBS

Danske MicroBryggeriers Samsalg Aps.

Distributionsfirma der i 2008 blev stiftet af fire bryggerier, Nibe Bryggeri, Wintercoat, Baggaardsbryggeriet og Kerteminde Bryghus. Styringen foregik fra Baggaardsbryggeriet. Salgschef var Brian Jensen. Firmaet blev "nedlagt" i 2009, men blev dog fortsat af Nibe Bryghus, der benyttede navnet til salg hos visse kunder.

Dobbeltbock Stærk øl mindst 18 % sukkerurt. Alkoholprocenten svarer cirka til 7,5%.
Dobbeltøl En gammel dansk øltype af hvidtølstypen. Kongens Bryghus og Stjernen var blandt de bryggerier som lavede øltypen.
Dunkel Tysk betegnelse for bayersk øl typen.
Dåseøl De første danske dåseøl kom på markedet i 1970. 1. januar 1982 blev salg af dåseøl forbudt i Danmark, officielt af miljøhensyn. September 2002 blev dåserne genindført.
E
ealo Det angelsaksiske navn for øl. Det har siden udviklet sig til navnet ale.
Eisbock

I en omtale fra Kulmbacher Brauerei kan man læse, at en bryggerilærling en streng vinternat havde glemt at sørge for de fyldte fade med bockøl. Næste dag var øllet frosset og fadene var gået i stykker. Men mens vandet i øllet var frosset til is havde alkoholen samlet sig i midten af fadet. Det viste sig at være lækker "ølekstrakt" som smagte dejligt. Sådan opstod Eisbock.

Eftergæring på flaske Efter øllet er fyldt på flaske tilsætter nogle bryggerier gær og sukker, så øllet gennemgår en eftergæring på flasken. Rent praktisk foregår det ved at tilsætte gær og sukker før tapningen.
Emil Christian Hansen Laborant på Carlsberg. Han var den første til at rendyrke gær.
Ethanol er en organisk forbindelse med sumformlen CH3CH2OH, i daglig tale kaldet alkohol.

Ethanol dannes som et affaldsprodukt ved gæring af kulhydrater. Det kan være som sukker eller stivelse. Når koncentrationen af ethanol når ca. 12% kan gærsvampene, der bruges til øl, normalt ikke gære mere.

F
Fadøl Fadøl er almindeligt øl, der bliver tappet i transportbeholdere. Af hensyn til holdbarheden bliver øllet i nogle tilfælde lyn-pasteuriseret under tapningen.

For at være rigtigt fadøl skal det udskænkes fra fad.

Farven på øl Øllet farve stammer normalt fra malten. Jo højere temperatur malten tørres ved, des mørkere bliver malten. Farven fra malten giver farve til øllet under brygprocessen.
Filtering Meget øl filteres, det vil sige, at smådele fra ølproduktionen (malt, humle...) filteres fra. Det sker ofte ved at øllet presses gennem filterplader.

Mange nye danske mikrobryggerier nøjes med at centrifugere øllet, hvorved smådelene samles i midten af centrifugen. Øllet kan derfor tappes indtil keglen i centrifugen nås, derved bliver øllet mere klart, men ikke filteret.

Flaskekoder

Glasværkerne har gennem årene givet deres flasker koder, så man blandt andet kan se alderen på flasken.

Se nogle af flaskekoderne her.

Forbudstid I perioden mellem 1920 og 1933 var der i USA indført forbud mod salg, fremstilling og transport af alkohol. Perioden kostede mange amerikanske bryggeriet livet.
Fritfalds Bryggeri Et bryggeri hvor øllet ikke pumpes fra beholder til beholder, men får lov at løbe naturligt fra beholder til beholder. I Danmark findes nogle få fritfalds bryggerier, blandt andet Bøgedal Bryghus.
G
Gambrinus Kaldet øllets konge. Hans herredømme går fra solens opgang til dens nedgang.

Der går flere historier om Gambrinus. En af dem siger at Gambrinus er en omformning af navnet "Jan Primus", som er det flemiske navn for hertug Jean I, søn af Henri III og Alix af Bourgogne. Født i 1210, han arvede hertugdømmerne Brabant og Lorraine.

Legenden siger, at Gambrinus gennem en tre dages banket drak krus efter kurs af skummende øl, og han siden blev kendt som Øllets Konge.

Flere bryggerier i verden benytter navnet Gambrinus. I Danmark kendes Gambrinus fra Hancock Bryggerierne. I Tjekkiet brygger Plzensky Prazdroj flere øl med navnet Gambrinus. I Østrig sælges øllen Gambrinus Schankbier, Bryggeriet Cantillion i Belgien har deres "Rosé de Gambrinus", Heineken i Rumænien sælger en Gambrinus øl, Canada har også et bryggeri der hedder Gambrinus og i USA er et importfirma opkaldt efter sagnkongen. Der kunne nævnes endnu flere.

Glutenfri øl Glutenfri øl er, som navnet siger øl uden gluten. Den type øl er især interessant for personer der lider af glutenallergi.

Gluten findes blandt andet i byg og hvede, hvoraf de fleste øl laves. En øl kan være glutenfri, hvis den er brygget på sorgum.

Her kan se hvilke øl der kan drikkes af glutenallerigere /coeliacs.

Goblets Glastype der benyttes til stærke belgiske øl - se eksempel her
Gueuze En blanding af to eller flere Lambic-bryg. Ungt lambic blandes med lagret lambic, det giver gueuze.
Guldbock Bryggeri, Dansk Svendborg Bryhus lavede flere forskellige bockøl, og deriblandt også en guldbock. I en periode kaldte de bryggeriet Dansk Guldbock Bryggeri.
Guld øl I sidste halvdel af det 20. århundrede benyttede mange bryggerier betegnelsen guldøl. Der var tale om stærke undergærede øl. Guld hentydede til skatteklasse A, der var gældende fra 1923 til 1997. Betegnelsen guldøl benyttes stadig og hentyder fortsat til en undergæret øl lidt stærkere end pilsner.
Greenland Brewhouse Grønlands første bryggeri. Etableret i 2004. Specialiteten hos bryggeriet er, at de brygger øl på smeltet grønlandsk indlandsis. Bryggeriet gik i betalingsstandsning i 2008.
Grønmalt Spirende korn. En del af maltprocessen.
Gær En svampeart. Til ølbrygning findes to hovedtyper, overgær og undergær. En af forskellene på de to typer gær er, at undergæren er i stand til at omsætte melibiose (et tri-saccharid), mens overgæren ikke har denne evne.

Gæren omdanner maltsukkeret til alkohol og kulsyre. Gæren tilfører også den færdige øl smag og duft ved at udskille såkaldte "estere". Duften kan være banan, æble, ananas, nelliker....

Gæringstank Beholder hvor øllet gærer.
Leksikon om øl

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å