Dansk Samling | Etiket-forklaring | Samlerøl prisliste | Øllink |
Faq | Forsiden | ||
Ølsmagning | Nyheder | Leksikon om øl |
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å
|
|
Half and Half | Flere øl har gennem tiden haft dette navn. Bryggeriet Stjernen markedsførte en øl med navnet tilbage i 1906. Senere benyttede Bryggeriet Carlsminde i Nyborg sig af navnet. I 2002 begyndte Ørbæk Bryggeri at lave en øl med navnet "Half and Half".
Der findes mange forklaringer på, hvad Half and Half består af. Den mest almindelige er halv porter og halv pilsner øl. Nogle steder er det helt bestemte pilsner og porter/stoutøl. I England er det et glas med halv Guiness og halv Harp Lager, førstnævnte øverst. |
Hefe |
Tysk for gær. Nævnes ofte på hvedeøl - Hefe Weize. Hvedeøl der er eftergæret på flaske. |
High Gravity Brewing | HGB. Anvendes af mange store bryggerier. Der er tale om en brygteknik, hvor urten indbrygges meget kraftigt. Metoden kan anvendes både før gæring og før aftapning. Hvis der er tale om den sidste model lagres øllet med en høj alkoholprocent. Når det tappes tilsættes vand reduceres alkoholprocenten til den ønskede procent. |
Hildegardis |
Abbedisse på klostret på Rupertsberg i slutningen af det 11. århundrede. Hun var den første som i et skrift nævnte humle som tilsætning til øl. |
Hof | Kælenavn for Carlsberg Pilsner i mange år. Carlsberg blev i 1904 leverandør til det Kongelige Danske Hof. Med tiden gav folket øllen kælenavnet HOF. I 1931 valgte Carlsberg at få ordet HOF indregisteret som varemærke, men ordet kom først på etiketterne i 1937 (hals-etiketterne). Ordet HOF forsvandt fra halsetiketten i 1991, hvorefter det i en periode blev skrevet på bagetiketten, indtil det helt forsvandt. |
Humulus Lupulus. En plante, hvis blomster (humlekopper) anvendes som bittergivende smagsstof og aromastof til øl. Basalt set findes der to typer humle bitter og aroma. Førstnævnte har et højt indhold af alfasyre, mens aromahumle har mindre alfastyre.
Humle har også en konserverende virkning på øl. De største humleproducerende lande er
Humle er benyttet til ølbrygning cirka siden år 1000. |
|
Højskolebajer | I mange år havde Grøn Tuborg små Tuborgrammer på halsetiketten. Tuborgrammerne indeholdt korte informationer om alt mellem himmel og jord. Derfor kunne man blive lidt klogere af at læse på Tuborg halsetiketten - ham kom så at sige på "højskole". |
|
|
|
|
IBU |
International Bitterness Units. Et system til at måle humlebitterheden i færdig øl. |
Ice | Speciel brygmetode opfundet af canadiske Labatt. Metoden består af, at det beske fra humlen fjernes gennem en proces. Færdiggæret og færdiglagret øl fryses under frysepunktet i en rørkøler hvor isbrygningen begynder. Ved minus fire grader danner øllet iskrystaller på rørkølerens inderside. Øllet cirkulerer gennem rørkøleren og en rekrystallator - og når denne for en tredjedels vedkommende er fyldt med iskrystaller, filteres øllet gennem krystallerne, som suger bitterstofferne i humlen til sig. Derefter modnes øllet i lagertanke - filteres og tappes. |
Indbrygningsprocent | Angiver for urt indholdet af ekstraktstoffer, målt i procent Plato. |
Pale ale øl der er brygget med ekstra meget humle, oprindeligt fordi øllet skulle sendes fra England til Indien. Da man i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet skulle sende øl fra England til de engelske tropper i Indien, måtte man gøre noget for at mindske øllets risiko for at blive dårligt på den lange sejltur. Humle er et konserverende stof, derfor gavnede det at anvende ekstra meget humle. |
|
IPA |
|
|
|
|
|
J-dag | Dagen hvor juleøllet frigives fra bryggerierne er i mange år blevet fejret som J-dag. Oprindelig var det en torsdag, men efter pres fra skoler blev dagen ændret til fredag, fordi mange elever blev hjemme fredagen efter J-dag.
Ideen til dagen er hentet fra P-dag, som tidligere blev fejret som dagen hvor påskeøllet blev frigivet. I 2005 begyndte mikrobryggerierne i Danmark at holde deres egen J-dag - torsdagen før de store bryggeries fredag. |
Julebryg | Aktiebryggeriet Tønder benytter navnet Julebryg første gang i 1929. Senere følger blandt andet Aktiebryggeriet Sønderborg efter (1936). I 1953 genindfører Carlsminde i Nyborg betegnelsen Julebryg på en stærk øl for at fejre julen. Senere er næsten alle andre bryggerier i Danmark kommet med tilsvarende øl. Traditionen med juleøl kendes ikke i så mange lande. Tyskland, Sverige, Frankrig og Belgien har nogle. I England er de også begyndt at dukke op, men endnu kun i små mængder. |
Juleøl | En gammel dansk tradition, hvor hvidtøl op til jul blev brygget ekstra sødt. I dag laves der ikke længere særlige juleøl af hvidtølstypen. De findes dog stadig, men er blot almindelige hvidtøl med juleetiketter. |
|
|
|
|
Kapsel | Lukkeanordning til flasker. I 1892 tog William Painter, Baltimore, Maryland, patent på den kapsel, som vi kender i dag. Oprindelig havde den 24 takker, det er i dag reduceret til 21. Takkerne betyder, at trykket ved maskinel lukning ikke ligger direkte på flaskehalsen, og at en splitning derfor bliver næsten undgået. De forskellige bryggerier begyndte på forskellige tidspunkter at indføre kapsler i stedet for korkpropper. Tuborg begyndte i 1918 på grund af mangel på kork som følge af Første Verdenskrig. Under og efter Anden Verdenskrig var problemet metal til kapslerne. Bryggerier og mineralvandsfabrikker kunne kun få tilført et forsvindende lille kvantum nye kapsler. Der blev derfor iværksat indsamlinger for at få de brugte kapsler retur til bryggerierne, som sendte kapslerne til fabrikker, hvor de blev steriliseret og rettet op. Således blev kapslerne atter omsat, og ca. 70% af de kapsler der blev indsendt, kom retur i brugbar stand. De første år havde kapslerne kork-indlæg. Omkring 1957 blev indlægget udskiftet af klar plastik. |
Klosterøl |
Oprindelig øl brygget på et kloster. Der er eksempler på både franziskaner, cistercienser, trappist, benediktiner og flere andre klostre der har brygget øl.
I dag kan det også betegne øl der er brygget efter samme principper som øl fra klostrene, på belgisk kaldes det abbey øl. |
Koningshoeven | Koningshoeven er navnet på et trappistkloster i Holland, som i dag brygger øllet der kaldes La Trappe. Koningshoeven betyder kongens bondegårde. Navnet skyldes at området i Holland engang var ejet af kong William II. |
Krigsetiket |
Lille papiretiket på ølflasker. Bryggeriforeningen dekreterede 12. december 1947 (efter krigen) brugen af disse minietiketter. De blev brugt i 1948. |
Kriek |
Lambic tilsat kirsebær. |
Krudtugle | Oprindelig brygget af Frederiksværk Bryggeri fra 1974. Senere lagt ud som lønarbejde først hos Harboe Bryggeri og senere hos Maribo Bryggeri. Pilsneren blev udviklet af Flemming Bruhn og Finn Wendelboe Jensen. Pilsneren blev i starten solgt som Asserbo eller Liseleje øl. Navnet Krudtugle opstod i 1976/77 da Aldi kom til Danmark, og produktet blev det første som Aldi tegnede leveringsaftale på. |
Köbes | Navnet på de tjenere i Køln der serverer Kölsh. |
Kölsh | Øltype, der samtidig er en egnsspecialitet. Øl må kun kaldes Kölsh, når det er brygget i Køln eller nærmeste omegn. |
Kølning | Grønmalt underkastes varmebehandling, hvorved kernen dræbes. Samtidig sker der visse stofomdannelser som skaber maltaroma og maltfarve. Temperaturen ved kølning er afgørende for hvilken type malt der fås i slutprocessen. Pilsnermalt laves ved forholdsvis lave temperaturer, mens Münchermalt og farvemalt laves ved højere temperaturer. |
Lactose | Lactose er et kulhydrat der naturligt forekommer i mælk. Da lactose er uforgærbart af gærtypen saccharomyces cerevisiae, giver det sødme, krop og kalorier til den færdige øl. |
Lager | Internationalt anvendt ord for undergæret øl. Gærtyper som Saccharomyces uvarum eller carlsbergensis. |
Lager | I England anvendes ordet som synonym for typen Pilsner. |
Lagring af øl | Øl kan generelt godt lagres. Det skal foregå stående i mørke og kølige rum. Nogle øl vinder i smag ved lagring i kortere eller længere tid, andre øl egner sig bedst til at blive drukket unge. Stout, porter og stærke øl siges at vinde ved lagring. Især porter og stouts kan smage bedre efter nogle års lagring. De fleste øl får en let sherrysmag efter nogen tids lagring. Pilsner, hvedeøl og krydrede øl vinder sjældent ved lagring. |
Lambic | Belgisk øltype. Øllet bliver ikke tilsat gær af bryggeren. I stedet ventes på en spontan gæring, hvilket vil sige, at naturligt forekommende gær finder vej til brygget, og en gæring starter. Normalt er det gærtyperne Brettanomyces bruxellensis og Brettanomyces lambicus der finder vej til brygget. De to gærtyper er meget almindelige i landsdelen Payoteland, hvor lambic-typen forekommer. |
Luksus øl | I sidste halvdel af det 20. århundrede benyttede mange bryggerier betegnelsen Luksusøl eller Luxusøl. Der var tale om stærke undergærede øl.Luksus hentydede til skatteklasse B, der var gældende fra 1923 til 1997. |
|
|
|
|
Malt | Spiret og tørret korn, oftest byg, hvor vækstprocessen er foregået under kontrol og afsluttet med en tørring. Under spiringen dannes blandt andet de enzymer der senere i brygningen spalter maltens stivelse til forgærbare sukkerarter, der under gæring/lagring omdannes til alkohol og kulsyre. |
Maltmølle |
Maskine der knuser malten. Det sker for at enzymerne i malten kan komme frem til de ekstraktgivende stoffer. |
Maltning |
|
Malt Liquor |
Engelsk/amerikansk udtryk for øl med en relativ høj alkoholprocent(7%-8% ). |
Mass | Betegnelsen for det literkrus der benyttes ved Oktoberfesten i München. |
Miller Brewing | Miller Brewing Company blev stiftet af Frederick J. Miller, han bragte sin passion for brygning med sig fra Europa til Amerika. Miller slog sig ned i Milwaukee, hvor han i 1855 købte Plank Road Brewery hvor han skabte sine første øl ved hjælp af gær han havde med sig fra Europa. I 1970 købes bryggeriet af Philip Morris Companies Inc. South African Breweries køber Miller Brewing Company i 2002 og danner en af verdens største bryggerigrupper. Den døbes SABMiller. I 2008 danner SABMiller og MolsonCoors et joint venture der døbes MillerCoors. |
MillerCoors | MillerCoors blev stiftet 1. juli 2008 ved en sammenslutning af de amerikanske og Puerto Ricanske afdelinger af SABMiller plc og Molson Coors Brewing Company. |
Monument Blue | Det første historiske bevis på ølproduktion i Babylon. Det er en lertavle, der er cirka 6000 år gammel. Den stammer fra den sumeriske tid. |
Mumme | Mumme: Brunsviger Mumme var oprindeligt en tysk ølsort. Den blev brygget i det 14. århundrede i Braunschweig. Det var en tyk, sød og stærkt krydret øl. Den kunne være tilsat kanel, kardemomme, nellike, smørblomst og kirsebærsaft.
Tuborg havde en Mumme på markedet mellem 1951 og 1957. I 2007 kom Kongens Bryghus med en Julemumme. |
Märzen | Märzen-Bier har sin oprindelse fra tiden før køleanlæg. På grund af varmen var det ikke muligt at brygge god undergæret øl senere end marts måned. Øllen var, hvis den var brygget i tide, sommerøllet smagsmæssigt overlegent. |
Mæsk | Betegnelsen for de maltrester der filteres fra efter at have gennemgået kogeprocessen. |
Mæskkedel | Beholder hvor vand og malt koges sammen til mæsk og urt. |
Mæskning | I bryghuset knuses malten og blandes med vand i mæskekedlen. Herefter opvarmes blandingen til den ønskede temperatur, som kan være forskellige fra bryggeri til bryggeri og fra malttype til malttype. Normalt ligger sluttemperaturen mellem 67 og 75 grader C. Denne proces kaldes mæskning.
Under mæskeprocessen omdanner malten stivelsen til sukker med hjælp af de enzmer, der blev aktiveret under maltningsprocessen. Herefter føres mæsken til si-karet. |
|
|
|
|
NAB |
Wiibroe havde i en årrække NAB i sortimentet. NAB stod for Non Alcoholic Beer. Øllen var i flere år Carlsberg Bryggeriets eneste alkoholfrie øl. Derfor kunne alle restauranter i Danmark købe den, så de kunne have en alkoholfri øl i sortimenet. Mærket mistede sin betyding, da Tuborg Super Light blev indført. |
Neptun Bryggeriet |
Navn på bryggeri i Silkeborg. Det hed en periode Silkeborg Bryghus. Bryggeriet åbnede i 1883 og lukkede i 1990. I 1973 blev det overtaget af Forenede Bryggerier (Carlsberg). Navnet Neptun har Carlsberg tidligere brugt til nogle af bryggeriets discountøl. Se øl fra Neptun her. |
Null-Lox malt |
Speciel malttype udviklet af Carlsbergs laboratorium. Malten indeholder ikke Lox-1-enzym, der siges at give en dårlig, grovbitter og papagtig smag. |
|
|
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å